Rietveld

terug

Jurjen Creman wordt al jaren gevraagd voor expertise en restauratie van de meubelontwerpen van Gerrit Rietveld. U kunt bij hem terecht wanneer u zelf een zeker exemplaar hebt, een mogelijke echte Rietveld hebt of (en zeker aan te bevelen) van plan bent een Rietveld meubel aan te schaffen. Het komt vaak voor dat een Rietveld op de markt verschijnt met op papier een mooie herkomst maar dat materiaal-technisch onderzoek dan uitwijst dat het hier niet om een echt exemplaar gaat. En zo kan dergelijk onderzoek ook een meer precieze datering opleveren. Voor de behandeling van uw meubel en een goed advies helpen we u ook heel graag.

Witteveen kinderstoel

Witteveen kinderstoel

In 2006 dook deze stoel op bij de veiling. Dit type stoel was alleen bekend van afbeeldingen uit het tijdschrift "De Stijl" waarin sprake was van een rood en groen gekleurde stoel. Dit exemplaar blijkt terug te voeren tot het jaar 1921 en is daarmee een van de eerste meubelen van Rietveld geschilderd in de primaire kleuren rood, geel en blauw.

Na de veiling is de stoel door ons atelier zeer terughoudend behandeld. De behandeling bestond vooral uit het consolideren en reinigen van de verflagen. Daarna is de stoel door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Centraal Museum Utrecht gezamelijk aangekocht.

multiplex zigzag stoel

zigzag stoel van multiplex

Deze multiplex zigzag stoel werd in de 30er jaren door de firma Metz & Co in Amsterdam geproduceerd. Particulier bezit

aluminium stoel

aluminium stoel

Rond de aluminium stoel van Rietveld waren veel onduidelijkheden. Er was een gerucht dat de stoel van het aluminium van een neergestort vliegtuig zou zijn gemaakt. Ook was onduidelijk hoe veel exemplaren er van deze stoel zijn gemaakt.

In een intensief onderzoek samen met Rob Driessen zijn alle verhalen nagetrokken, betrokkenen geinterviewd, foto's, tekeningen en ander archiefmateriaal nagetrokken en alle bekende meubelen onderzocht, geanalyseerd en beschreven. De uitkomst van het onderzoek zal binnenkort als e-artikel op de site van het Stedelijk Museum Amsterdam te lezen zijn. collectie Stedelijk Museum

replica latten leunstoel (rood-blauwe stoel)

replica van eerste lattenleunstoel

Voor de documentaire "De stoel van Rietveld" van Marijke Kuper en Lex Reitsma is een replica gemaakt van Rietveld eerste lattenleunstoel. Uitgebreid onderzoek aan een aantale bekende vroege lattenleunstoelen en nauwkeurige bestudering van archief en beeldmateriaal zijn vooraf gegaan aan de productie van deze replica. De stoel is vervaardigd met de materialen en gereedschappen welke Rietveld in 1919 ook ter beschikking had.

Hopmi stoel

Hopmi stoel

In 2008 werd een stoelontwerp van Rietveld ontdekt. Een particulier kwam bij het Centraal Museum met een stalen buisstoel in onderdelen waarvan het vermoeden bestond dat het een ontwerp van Rietveld betrof. Na montage bleek het ontwerp op verschillende punten grote overeenkomsten te hebben met andere ontwerpen. Uiteindelijk werden ook tekeningen ontdenkt in het Rietveld Schroder Archief. Een van de tekeningen gaf een vergelijkbaar model stoel weer, maar dan zonder armleggers. Ook dit exemplaar is daarna herontdekt. Deze stoel is uitgevoerd door de Utrechtse firma Hopmi (in samenwerking met UMS) en was uniek vanwege de schroefverbindingen in de buisdelen die de stoel demontabel maken.

De stoel is gerestaureerd waarbij de aluminium verf is gereinigd en het chroom is gepolijst. Grote losse schilfers chroom zijn geconsolideerd. De zitting en rugleuning zijn gereinigd en losse triplexlagen opnieuw verlijmd. Aangezien de zitting ooit was kaal geschuurd is hier een nieuwe afwerklaag op aangebracht passend bij de afwerklaag van de rugleuning.

De architect Victor Veldhuijzen van Zanten werd gegrepen door het slimme demontabele ontwerp van Rietveld. Hij heeft in 2013 een kleine serie replica's gemaakt van dit bijzondere ontwerp.

Metz & Co bureau R6

bureau Metz & Co R6

Het bureau ontworpen door Rietveld voor Metz & Co is het eerst te zien op foto's van de modelwoning aan de Erasmuslaan in Utrecht in het jaar 1931. Hoewel het geschikt is voor machinale vervaardiging zijn alle bekende bureaux weer anders in uitvoering. Destijd was het een relatief kostbaar bureau waardoor het waarschijnlijk weinig is verkocht en min of meer op bestelling is gemaakt.

Dit bureau verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke toestand. De restauratie is daarom zeer terughoudend uitgevoerd waarbij maximaal behoud van oorspronkelijk materiaal is nagestreefd. Alle afwerklagen zijn gereinigd en terughoudend geretoucheerd. De wit geschilderde glasplaat was helaas niet meer aanwezig en is vervangen. Ook het achterschot van het kleine witte ladenblokje is vervangen omdat het ontbrak. De grootste uitdaging was het hoogglanzend zwart gespoten bureaublad dat sterk was beschadigd. De laklaag had veel craquelures en enkele zeer grote hiaten. Met losse, apart van het meubel gemaakte lakfilms zijn de hiaten opgevuld.

verkoopcollectie: De Andere Tijd, Kampen

zigzag stoel

vurenhouten zigzag stoel

De zigzag stoel is Rietvelds meest uitgevoerde meubelontwerp. Er bestaan veel variaties en typen. Deze stoel is een uitvoering in vurenhout met gesloten hoekverbindingen gemaakt in de 30-er jaren.

De stoel is door ons eerst onderzocht en beschreven. De restauratie was terughoudend, waarbij alleen enkele kleine gebreken in de constructie zijn behandeld. De afwerking is niet behandeld.

zigzag tafel met zes stoelen

zigzag tafel met zes stoelen

Deze set is een samengestelde set. Vier stoelen zijn gemaakt van iepenhout terwijl de twee op de kop van de tafel zijn gemaakt van esdoornhout. De tafel is voorzien van wit formica. Dit is later aangebracht vanwege gebruiksgemak.

Tijdens de restauratie zijn de stoelen constructief behandeld. ook zijn ze allemaal gereinigd en opnieuw afgewerkt. Er is voor gekozen het formica te handhaven omdat het een karakteristiek tijdsbeeld geeft. Particulier bezit